Bylinky a koření: Jak s nimi pracovat v low carb režimu?

Proteinové pomazánky

K jídlu samozřejmě patří i koření. Jak se k otázce jeho využití staví zastánci low carb životního stylu? Rozhodně se pokrmům, kterým dodají chuť zajímavé bylinky nebo koření vůbec nebrání. I v tomto případě byste si ale měli pečlivě vybírat.

Jídlům přijdete na chuť

Nízkosacharidová jídla si o dochucení říkají. Pokud jste byli zvyklí na stravu s vyšším podílem cukrů a škrobů, přechod na low carb režim pro vás nemusí být zcela snadný. Mlsný jazýček hledá chuť cukru a může ji postrádat. Kvalitní koření a čerstvé bylinky mohou v tomto směru hodně pomoci. Přijdete jídlům na chuť i bez berličky zvané cukr. Důležitý je ovšem jejich správný výběr a samozřejmě i čerstvé a kvalitní suroviny. Jak vybírat?

Klasický problém: Příliš mnoho solíme

Dávejte přednost jednodruhovým kořením. Lepší je samostatná kvalitní paprika nebo pepř než pochybné směsi, u kterých si nejste jistí, co vlastně obsahují. Typickým příkladem je grilovací koření nebo také polévkové koření. Za prvé: Deklarovaný obsah na obalu nemusí zcela odpovídat skutečnosti. Procenta a složení uvedená na obalu nemusí 100 % odpovídat tomu, co je uvnitř. Zkrátka a jednoduše: Za druhé: Obsahují vysoké množství soli, což je velký problém. Obecně příliš mnoho solíme. Maximální denní dávka soli přitom činí 5-6 gramů. Přitom stačí třeba dát si k snídani kaiserky, které jsou na povrchu solené a už toto denní množství překročíte. Jistě, kaiserky jsou v low carb stravě zapovězené, jde o pečivo, obiloviny, ale jde jenom o malou ukázku toho, jak snadno můžete denní příjem soli překročit. To samé se bude dít, když si dáte průmyslově zpracované potraviny – například polévku z pytlíku nebo paštiku. I tyto produkty jsou zapovězené a zároveň denní dávku soli sníte přímo v nich.

Vsaďte na jednodruhovou kvalitu

Při výběru koření se nijak zvlášť omezovat nemusíte. Když vsadíte na jednodruhovou kvalitu, můžete bylinky s kořením využít i na výrobu vlastních omáček k masu, dipů a dresinků. Vycházejte při jejich tvorbě z kvalitních, čerstvých a místně dostupných surovin. Přesně potom víte, co do výsledného produktu vložíte. To je nesmírně důležité, protože u kupovaných kořenících směsí jste u jejich výroby nebyli. Nevíte tedy, co doopravdy obsahují.

Koupit si můžete kari koření nebo tandoori masala, tam se velkého množství soli ani skrytého cukru bát nemusíte.

Povoleno je široké spektrum koření

Které druhy koření a bylinky jsou pro low carb jako stvořené? Pokud jde o koření pocházející z plodů a semen rostlin, potom jde o pepř, muškátový oříšek, nové koření, vanilku, anýz, fenykl, kmín a římský kmín, dále badyán, papriku, jalovec, koriandr. Hovoříme-li o koření pocházejícího z ostatních částí rostlin, potom máme na mysli hlavně majoránku, tymián, šafrán, estragon, bobkový list, muškátový květ, hřebíček, kurkumu, zázvor, skořici. V oblasti bylinek určitě nemějte strach z bazalky, petrželky, rozmarýnu, tymiánu, oregana, pažitky, petržele, kopru, medvědího česneku, máty, meduňky a šalvěje.

Na průmyslově zpracované omáčky zapomeňte

Co byste si rozhodně měli odepřít, to jsou různé dipy, hotové omáčky k masům, ale třeba i kečupy nebo hořčice. Opět platí, že jste u jejich zhotovení nebyli a jejich skutečný obsah tedy neznáte. Mohou obsahovat nejenom větší množství soli, ale také skryté sacharidy. Různé omáčky, dipy i kečupy bývají doslazované, a právě v tom spočívá velká zrada. Mnoho lidí si tohle neuvědomuje. Samozřejmě, tyto průmyslově zpracované potraviny jsou také v nízkosacharidové stravě zapovězené, ale spousta strávníků po nich sahá, aniž by tušili jejich skutečný obsah.

Číst další články