Je dobré si při low carb dietě dopřát ovoce nebo raději ne?

BMI Kalkulačka - Znáte indexy tělesné váhy?

Jak je s ovocem a jeho konzumací při nízkosacharidovém životním stylu? Pochopitelně ovoci nemůžeme upřít vysoký obsah výživných látek, zejména vitamínů, minerálů, antioxidantů a samozřejmě také vlákniny. Ovšem jeho zařazování v rámci low carb stravy je podstatně složitější otázkou. Hodí se vůbec do tohoto stravovacího režimu?

Příliš mnoho sacharidů

Bohužel, většina druhů ovoce obsahuje poměrně značné množství sacharidů, zejména cukru, který dostal po ovoci pojmenování, tedy cukru ovocného, čili fruktózy. Proto se velká část do low carb menu příliš nehodí. Velkou výjimku ovšem tvoří bobuloviny, čili bobulové ovoce, a také lesní plody. U těchto druhů není obsah sacharidů příliš vysoký, a proto se jejich konzumace bez problémů povoluje. U ostatních je to většinou tak, že se buď nedoporučuje, nebo by se mělo jíst velmi zřídka, spíše pouze výjimečně.

Je to přírodní sladkost a mlsat se nesmí

Zastánci striktního low carb režimu ovoce vylučují ze stravy úplně. Považují ho za přírodní sladkost – v tom mají pravdu a mlsání brzdí celkový účinek diety. Ovšem vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a vlákniny byste se mu zcela bránit neměli, podporuje vaši imunitu. Pod bobulovinami se skrývají všechny druhy rybízů (černý, červený, bílý), angrešt, třešně, višně, jahody. Do kategorie lesních plodů spadají ostružiny, maliny, brusinky, borůvky. Množství sacharidů se i zde, obdobně jako u dalších potravin, udává v počtu gramů sacharidů na 100 gramů hmoty. Ideální jsou hlavně maliny s 5 gramy sacharidů, ostružiny s 5 gramy a jahody s 6 gramy. Hodí se k nim zařadit z trochu jiného ranku i rakytník, moruše a rebarboru, v nich je množství rovněž malé.

Které druhy jíst jenom občas?

Pouze občas si můžete dát hrušky, jablka, švestky, pomeranče, banány, meruňky, broskve, nektarinky, ananas, kiwi, mandarinky, mango. Tyto druhy už jsou na sacharidy bohatší. Jak si na tom stojí, pokud jde o jejich hodnoty? Celkem 6 gramů sacharidů obsahuje kokos a citróny. Shodně po 7 gramech cukrový meloun a švestky. Devět gramů sacharidů najdete v broskvích, ještě o gram více ve vodním melounu a mandarinkách. Po 12 gramech se nalézá v hruškách, jablkách, borůvkách. kiwi a ananasu. Třináct gramů obsahuje mango. Vyšší podíl sacharidů – 16 gramů má hroznové víno a banány dokonce 20 gramů.

Bobulovinami nic nezkazíte

Velmi důležité je ovoce s vysokým obsahem vlákniny. Vláknina totiž zpomaluje proces, během kterého se sacharidy dostávají do krve. Pochopitelně se názory na to, jaké druhy ovoce do low carb diety zahrnout a jaké vyloučit dost liší podle konkrétních odborníků. Bobuloviny si dopřát můžete, těmi určitě nic nezkazíte, protože, jak už jsme zmínili, obsah sacharidů je v nich malý a vysoké je naopak množství vlákniny. Obecně s ovocem v rámci diety zacházejte opatrně, právě nadměrný příjem přírodního cukru by mohl efekt diety zhatit.

Na konzervované produkty platí zákaz

Co je ovšem v nízkosacharidovém jídelníčku úplně zakázané, to je ovoce konzervované – obsahuje mnohem více sacharidů, protože se cukrový sirup či sladká šťáva využívá ke konzervaci. Ideální je co nejčerstvější, kvalitní ovoce. Dnes se často setkáte s ovocem lyofilizovaným, tedy sušeným mrazem, které si zachovává svoje vlastnosti – podíl výživných látek a vitamínů co nejdéle. Mraženému ovoci se nebraňte, ale pohlídejte si, není-li doslazované, v takovém případě do low carb stravy nepatří.

Číst další články