Zdravotní benefity lowcarb diety

Výpočet BMI - Co sledovat při hubnutí?

Proč dodržovat low carb stravu? Spousta lidí možná napoprvé nad low carb ohrne nos. Má pocit, že jde jenom o další z mnoha módních diet, kterých se kolem nás už převalila celá řada a jak se objevily, tak také zmizely. Různých jednostranných diet útočících na náš metabolismus je skutečně hodně a nadělají víc škod než užitku. Ovšem nízkosacharidové stravování je zcela jinou kapitolou. Především nejde o žádný jednostranný režim, ale pečlivě připravené stravování doporučené výživovými odborníky. I lékaři se shodují na tom, že snížení podílu sacharidů ve stravě je prospěšným krokem. V čem nám pomáhá?

Konzumujeme zbytečně moc sacharidů

Obecně se dá říci, že konzumujeme mnohem více sacharidů, než tomu bylo v minulosti. Bílé pečivo, sladkosti, ale také přílohy k masu, kam řadíme například knedlíky, těstoviny, rýži, brambory jsou široce dostupné a ve velkém množství je máme na talíři denně. Jíme jich nadměrné množství. Náš kalorický příjem je kvůli tomu vyšší než výdej a my zákonitě přibíráme, protože nespálená energie se mění v tukové zásoby. Z tohoto pohledu je low carb dieta jednoznačně přínosem. Snížení množství konzumovaných sacharidů se velmi rychle promítne na vaší postavě. Budete hubnout, a to zdravě, postupně, tak jak doporučují nutriční terapeuti a lékaři.

Význam při zvýšené glykémii

Low carb strava ovšem nemá přínosný efekt jenom v případě, že trpíte nadváhou či obezitou. Velký význam má i u cukrovky prvního i druhého typu. Tam ale musí být váš stravovací režim pod přísnou lékařskou kontrolou, je rozhodně nepřípustné zde experimentovat s ketózou apodobně, protože jde především o vaše zdraví. Ovšem pokud jste byli lékařem po provedených krevních testech upozorněni, že máte vyšší hladinu krevního cukru, než stanovuje norma a nacházíte se de facto ve stavu prediabetu, potom je rozhodně na místě tento režim dodržovat.

Pomáhá při vysokém tlaku i srdečněcévních chorobách

Podobně je důležité minimalizovat množství cukru trpíte-li vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními chorobami. I tady je totiž na místě udržovat optimální hmotnost, srdce pak není tolik namáháno, což mu prospívá. Cévy jsou při nižší hmotnosti pružnější, krev nemusí překonávat takový odpor, aby zásobila tělo, proto se i krevní tlak dostává do normy. Srdce není přetěžováno, jak se tomu děje u obézních lidí. Nadměrná konzumace sacharidů a s tím spojený nárůst váhy kardiovaskulárnímu aparátu naopak situaci komplikuje.

Užitečná i u zvýšeného cholesterolu

Podobně má low carb význam i v případě, že máte zvýšenou hladinu cholesterolu. Každá kalorie přijatá navíc, kterou nezlikvidujete fyzickou aktivitou znamená energii, kterou pak tělo přeměňuje na tuky a vyrábí jejich nehezké zásoby na břiše, stehnech i zadku. Část tohoto tuku se pochopitelně mění i v aterosklerotické pláty, které se ukládají v cévách a následně je ucpávají. Tím se opět dostáváme k chorobám srdce a cév.

Začarovaný kruh metabolického syndromu

Pomoc přináší nízkosacharidové stravování i v případě, že trpíte metabolickým syndromem. Pokud se v tomto případě odhodláte k ráznému kroku a změníte svůj životní styl, uděláte jedině dobře. Vaše tělo už začalo být rezistentní k inzulínu, a to je samozřejmě špatně. Ocitáte se v začarovaném kruhu. Váš inzulín nedokáže zpracovat cukr, který přijímáte potravou. Zvyšuje se vám glykémie, roste krevní tlak i hladina cholesterolu. Způsobem, jak z tohoto začarovaného kruhu vystoupit a zajistit, že vaše tkáně budou opět citlivější k inzulínu a zpracování cukru. Bez změny životní stylu a úpravy stravování tuto situaci nezvládnete.

Útlum zánětlivých procesů

Přínosem může být strava s nižším podílem sacharidů i u celé řady dalších chorob, například akné nebo ekzémů a kožních potíží. Hovoříme i o různých zánětlivých procesech v těle, potížích s klouby, alergiích nebo autoimunitních onemocněních apod. Příliš mnoho sacharidů přináší živnou půdu pro záněty. Proto jejich menší podíl pomůže organismu se vyčistit, což v konečném důsledku přinese i pozitivní efekt - vyčistí se vám pokožka, zmírní se bolesti kloubů.

Uvedete střeva do pohybu

Změna režimu pomůže i vaše trávení, a to žaludku a střevnímu traktu. Sacharidy trávení komplikují, zdržují, zpomalují pohyb střev. Možná jste si už všimli, že pokud sníte nějakou kalorickou bombu, sladké jídlo s minimálním obsahem vlákniny, se stolicí to není příliš žhavé a cítíte se jako zabetonovaní. Naopak, když máte ve stravě vysoký podíl vlákniny, a to pro low carb rozhodně platí - měla by obsahovat až 40 % podíl zeleniny, která je vlákninou doslova nabitá, vyprazdňujete se velmi dobře, střeva se díky tomu uvádějí do pohybu.

Zdravé a vyvážené složení

Celkově je složení low carb diety vnímáno jako zdravé. Jíte velký podíl zeleniny, což přináší dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků. Konzumujete zdravé tuky, tedy ty nenasycené v podobě kvalitních olejů (olivový), v rybách či mořských plodech, ořechách a semínkách. Dále máte dostatek bílkovin v kvalitním mase, vajíčkách a mléčných výrobcích. Takto vyváženou stravu pochválí i nutriční specialisté, protože vám nechybí důležité látky pro tělo a nekonzumujete balast a prázdné kalorie (sladkosti nabité jednoduchými cukry, slazené limonády atd.).

Udržíte si optimální hmotnost

Pochopitelně není problém sestavit si low carb stravu i pokud máte specifické požadavky vzhledem k dalším zdravotním potížím (bezlepková varianta) nebo požadavkům (veganská či vegetariánská strava). Můžeme tedy říci, že low carb strava je rozhodně přínosem ke zlepšení zdravotního stavu. Může se stát prevencí i součástí léčby celé řady civilizačních chorob (obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak), pomůže vám nastavit optimální tělesnou hmotnost a dlouhodobě si ji udržet, což je žádoucí předpoklad dobrého zdraví.

Číst další články