Jaká alternativní sladidla můžete využít při keto dietě?
Snížení konzumace sacharidů je výhodou keto diety. Docílíte tím stavu ketózy, která vám pomůže sáhnout do tukových rezerv a získávat z nich potřebnou energii jako palivo pro váš mozek a svaly a celé tělo. Jenže vyloučení jednoduchých cukrů ze stravy je jedna věc a chuť na sladké druhá. Může se vám stát, že radikální omezení sacharidů povede k únavě, malátnosti, snížené výkonnosti. Takové stavy se někdy pojí s počátkem keto diety. Může vás také honit mlsná. Proto si zákonitě budete klást otázku: Mohu během keto diety sladit? A pokud ano, jak?
I na cukru se dá vypěstovat závislost
Odpověď zní: ano. I během keto diety si obrazně řečeno můžete osladit život, tedy pokrmy, které si budete servírovat na svůj stůl. Protože i když už jste sladké vyřadili ze stravy, možná po něm minimálně občas zatoužíte. Prostě si chcete čas od času něco sladšího dopřát a představa, že byste se měli sladkých jídel navždy vzdát, je pro vás velmi smutná. Podstatný je i fakt, že u stravy s nízkým obsahem sacharidů postupně, jak na tento režim přejdete, ztrácíte chuť na sladké. Vaše chuťové buňky se pročistí, více si uvědomujete přirozenou chuť potravin a méně bažíte po drogách, ke kterým se bohužel řadí u cukr. Ano, i na cukru můžete být závislí. Ovšem není důvod, abyste si s keto dietou odepřeli úplně všechno sladké. I tady se nabízejí možnosti, jak si občas něco dopřát aniž byste měli výčitky svědomí, zda se to neprojeví na váze.
Vaše pokrmy nebudou hořké
Nemusíte se tedy obávat, že byste co se slazení týče strádali. I v tomto ohledu nabízí keto dieta určitou alternativu, tedy slazení, které uspokojí váš mlsný jazýček, a přitom neohrozí vaše záměry shazovat přebytečná kila. Pochopitelně cukr a výrobky, které jsou jím štědře dotovány (dorty, zákusky apod.) se pro vás nyní řadí k zapovězeným potravinám, ale to neznamená, že vaše strava od této chvíle bude už jenom hořká. Existují naštěstí i alternativní sladidla, které splňují dvě výše zmíněné podmínky – dodají jídlu příjemnou nasládlou chuť a zároveň neznamenají kalorie a sacharidy navíc, které by blokovaly vaši snahu zhubnout. Máte pocit, že takové potraviny jsou rovny zázraku? Nejsou, jedná se o běžně dostupné ingredience, jenom je potřeba se po nich porozhlédnout. Uvidíte, že vás nadchnou. Čím tedy můžete při keto dietě bez obav sladit?
Stévie zkrátka není cukr
Poměrně rozšířeným alternativním sladidlem už se dnes stává stévie. Jde o listy jihoamerické rostliny, které žvýkali například domorodí Brazilci, nebo je přidávali do čaje. Rostlina se ovšem od cukru značně liší, především její sladivost je mnohem vyšší, mnozí ji vnímají až jako extrémní a na tuto chuť nejsou zvyklí. Může se vám proto snadno stát, že nebudete stévii schopni přijít na chuť. Takže i když si třeba tuto rostlinu můžete vypěstovat i doma na okenním parapetu, její konkrétní použití v praxi je složitější. Hodně obtížně se dá odhadovat správné množství, žádá si to dostatečné množství zkušeností, a i tak se můžete splést. Proto se obvykle prodává jako prášek, jde o průmyslově extrahované glykosidy stévie. Plusem je, že tělu necpete sacharidy ani kalorie navíc, nezvyšujete si tímto sladidlem hladinu inzulínu ani krevního cukru. Pokud se ji naučíte správně dávkovat, jde o látku, která je chemicky stabilní do cca 180 ºC, takže ji můžete směle použít i do vařených a pečených pokrmů.
Navodí sladký pocit
Erythritol je cukrový alkohol, který se vyrábí z fermentované kukuřice, případně z kukuřičného škrobu. Najdete ho i v houbách či ovoci, ale jenom v minimálním množství. Chutná velice podobně jako cukr. Jeho výhodou jsou beze sporu skutečnosti, že neznamená žádní sacharidy a kalorie navíc, látka vám sice navodí v puse hezký sladký pocit, ale jde z těla přímo do moči, takže skutečně nebudete pod jejím vlivem přibírat. Také nijak neovlivňuje hladinu hormonu inzulínu a glykémii. Bonusem pro váš chrup je skutečnost, že se po konzumaci netvoří zubní plak, což je nevýhoda v případě některých sladidel. Na druhou stranu jsou s ním spojeny i některé minusy. Někteří lidé po požití erythritolu mohou trpět průjmy, plynatostí a nadýmáním. Spekuluje se rovněž o následcích na zdraví, když tuto látky vylučují dlouhodobě ledviny, zatím ale nejsou k dispozici důkazy, zda ledviny opravdu nějak ovlivňuje.
Chemicky extrahovaná kukuřice
Velmi podobné vlastnosti jako erythritol má také xylitol, ostatně i v tomto případě se jedná o rostlinný cukrový alkohol, který se v tomto případě získává buď z klasů kukuřice, respektive její dřevnaté části nebo také z břízy. Výroba probíhá pomocí chemické extrakce. Krystaly, které se svojí chutí velmi podobají cukru, vykazují nízký glykemický index. Pokud xylitolu nekonzumujete příliš mnoho, vaše hladina glykémie a inzulínu tím zůstává prakticky nedotčena. Můžete ale po požití trpět trávícími problémy včetně plynatosti nebo řídké stolice. Dávejte také xylitol z dosahu svých domácích mazlíčků, pro ně může být jedovatý.
Sirup z kořene čekanky
U pokrmů, kde byste za jiných okolností vytáhli cukřenku, můžete bez obav použít čekankový sirup. Jedná se o sladidlo přírodního původu, které se vyrábí z kořene čekanky. Určitě vás potěší, že paleta jeho použití je velice široká. Můžete ho přidat do jogurtu, palačinek, zmrzliny (ano i tato oblíbená jídla se dají připravit tak, že si na nich pochutnáte a přitom se proteinové dietě rozhodně nezpronevěříte. Také můžete využít čekankový sirup k oslazení nápojů, a to teplých i studených. Ideální množství sirupu jsou 2 čajové lžičky denně. Chuť sirupu je lehce karamelová, takže se nemusíte obávat, že by pokrm jeho přidáním získal nějaké nevhodné chuťové podtóny. Pokud byste porovnali čekankový sirup s cukrem, medem a dalšími standardními sladidly, pak vězte, že má asi o 95 % nižší obsah cukru. Rovněž neobsahuje lepek a příjemný je i vysoký obsah vlákniny, který podporuje dobré trávení. Poděkují vám i vaše zuby, protože sirup neničí zubní sklovinu.
Sirup s nízkým glykemickým indexem
Vhodné pro alternativní slazení je i přírodní sladidlo Yacon, jehož chuť se podobá javorovému sirupu. Javorový sirup samotný obsahuje sice hodně vitamínů, minerálů i antioxidantů a je sice energeticky lepší než cukr jako takový, ale obsahuje dost sacharózy, takže se při keto dietě nehodí. Sirup Yacon je jeho příznivější variantou, vyrábí se z rostliny Yacon, která roste v Jižní Americe a vzhledově se značně podobá bramborám. Pro její využití při slazení hovoří hlavně skutečnost, že díky vysokému obsahu vlákniny vykazuje poměrně nízký glykemický index. Obsažené fruktooligosacharidy v Yaconu se ale mohou u citlivějších jedinců stát příčinou nadýmání, plynatosti či průjmů.
Obilný slad jako další možnost
Jako alternativu můžete vyzkoušet i obilný slad z ječmene či pšenice. I když vypadá podobně jako med, má nižší sladivost. Najdete v něm hodně polysacharidů, díky tomu se vyznačuje nízkým glykemickým indexem a energie se z něj proto uvolňuje pomaleji. Alternativní volbou k cukru může být rovněž datlový sirup. Jeho bonusem je obsah vitamínů skupiny B a řady minerálů včetně třeba draslíku. Na druhou stranu má ale dost kalorií, takže se pro tento druh diety příliš nehodí. K dispozici máme i agávový sirup. Jeho příznivou vlastností je nízký glykemický index, ale obsahuje dost fruktózy, jejíž zpracování je náročné pro játra a kvůli tomu dochází ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.
I při konzumaci náhražek buďte opatrní
Pokud využijete zde popisovaná sladidla mají na glykémii a vaši hmotnost pouze minimální účinky, takže se jich nemusíte obávat. Je však s nimi spojeno jedno riziko, a to je samozřejmě sladká chuť, která je návyková. Proto i tady je zapotřebí být velmi obezřetný. Sladidla ve výsledku posilují vaši touhu po sladkém jídle. Sladká chuť totiž samozřejmě ovlivňuje ty chuťové pohárky na jazyku, které jsou citlivé na sladké. Popisovanou schopností se nevyznačuje pouze cukr, ale bohužel i jeho náhražky třeba stévie a další – viz náš výčet. To v praxi znamená, že pak budete mít více chuti na sladké, nebo obecně chuti k jídlu. Uvedená skutečnost se může promítnout do vašeho jídelníčku tím způsobem, že budete jíst více, než byste chtěli. V důsledku toho může dojít ke zpomalení nebo zastavení vašeho hubnutí. Proto je lepší se i náhražkám cukru pokud možno vyhnout nebo je eliminovat na minimum.
Musíme upozornit i na nevýhodu, která je pro většinu alternativních sladidel společná. Nejsme na ně zvyklí, proto se mohou stát příčinou pestré palety trávicích obtíží. Také zdravotní důsledky jejich dlouhodobé konzumace nejsou dosud dobře prozkoumány, proto o nich můžeme spíše jenom spekulovat. To vše hraje do karet faktu, že je lepší se bez nich obejít nebo si je dopřát pouze občas v omezeném množství.