Kdo by se měl lowcarb dietě raději vyhnout a proč?

Shutterstock.com

Lowcarb se v současnosti stává velice populární dietou. Nesporně přináší výsledky v hubnutí, což znamená, že se o tento způsob stravování zajímá stále širší okruh lidí. Zákonitě tak přichází na přetřes otázka: Hodí se nízkosacharidová dieta opravdu pro každého bez výjimky, nebo v tomto směru existují nějaká omezení? Uvedeme proto případy, kdy by se lidé měli lowcarb diety raději vystříhat nebo si při jejím dodržování dávat raději velký pozor.

Omezení u některých chorob

Naštěstí omezení není příliš mnoho. Většina lidí se nemusí nízkosacharidového stravování obávat a klidně ho může vyzkoušet. Nastávají ale situace, kdy je nutné se všechno připravit, všechno do detailu promyslet, zkonzultovat se svým ošetřujícím lékařem, zvážit veškerá případná rizika a případně se do toho raději nepouštět – tehdy pokud vám hrozí nějaké problémy. Týká se to situací, kdy trpíte nějakou nemocí, máte určitá zdravotní omezení.

Opatrně u cukrovky

V případě, že máte cukrovku, rozhodně je nutné dodržování této diety probrat se svým lékařem, a to v případě obou typů diabetu, tedy jak I., tak II. Jestliže berete léky nebo si pícháte inzulín, bez konzultace s odborníkem to nepůjde. Má to ale jednu kladnou stránku. Jestliže budete pod bedlivým lékařským dohledem a všechno správně kontrolovat, u cukrovky můžete dojít k benefitu, že získáte lepší kontrolu nad glykémií. Bude zde menší riziko jak hypoglykémie, tak hyperglykémie. Kolísání hladiny cukru v krvi se omezí na minimum.

Nepůjde to bez úpravy dávek inzulínu

Stabilizujete si hladinu krevního cukru, ať už jde o cukrovku I. nebo II. typu. Budete ale zřejmě muset se svým diabetologem řešit otázku, že bude například nutné snížit dávky inzulínu vzhledem k tomu, že budete konzumovat méně sacharidů. Nezbytné je také neustále průběžné měření krevního cukru, aby nedošlo k hypoglykémii. Také pacienti s cukrovkou II. typu zřejmě budou potřebovat snížení dávek inzulínu nebo léků na diabetes. Tato cukrovka bývá spojena s nadváhou, jejíž redukce zvýší citlivost na inzulín a dokonce se potom hladina krevního cukru může dostat i do zcela normálních hodnot. Spolupráce s lékařem je zde ale nezbytná. Je také lepší dávkovat inzulínu méně a případně přidávat, než naopak. Úpravy dávek inzulínu nebo léků ale nikdy nedělejte bez domluvy s diabetologem.

Cévy budou mít nižší odpor

Možná trpíte vysokým krevním tlakem a ptáte se, zda v tomto případě je možné se do diety pustit. Ano, je. V případě, že máte i nadváhu, shození nadbytečných kilogramů se může pozitivně promítnout i do snížení krevního tlaku. Cévy budou klást nižší odpor, protože nebudou muset vyživovat takovou hmotu, tím pádem tlak poklesne. Takže jde o zdravotní benefit. Na druhou stranu může dojít i poměrně radikálnímu poklesu tlaku, takže pokud berete léky na jeho snížení, může dojít ke vzájemné synergii a naopak pocítíte příznaky nízkého krevního tlaku jako slabost, závratě, točení a motání hlavy. V takovém případě je nutná konzultace s lékařem, který podle potřeby sníží dávkování léků.

Vývar doplní vodu i sůl

Oříškem této diety je, že se zvyšuje množství přijatých tekutin a soli, což je při vysokém krevním tlaku nežádoucí. Ovšem více tekutin a soli tlumí bolesti hlavy, které mohou být příznakem vyskytujícím se při přechodu vašeho těla do ketózy. Proto budete obojí při začátku dodržování diety většinou potřebovat, aby přechod byl co nejhladší. Dobrým postupem je doplnit obojí pomocí kvalitního vývaru, který zároveň v přirozené formě dodá tělu obojí.

Kontrolujte, jestli nedochází ke zvýšení tlaku

Ovšem je třeba kontrolovat, jestli jeho konzumace nezvýší krevní tlak. Jestliže totiž budete mít vysoký krevní tlak lékům navzdory, potom je třeba nenavyšovat množství konzumované soli ani tekutin a opět být pod přísným dohledem lékaře. Ke změnám tlaku může docházet v první fázi diety, kdy si tělo bude zvykat na stav ketózy. Poté už by se tlak měl stabilizovat a neměly by vznikat žádné problémy.

Lákavá vize rychlého úbytku

Další kapitolou, kdy je třeba mít se u nízkosacharidové diety na pozoru, je v případě, že se jedná o ženu, která je čerstvou maminkou. Maminky mohou v nízkosacharidové dietě vidět způsob, jak se rychle a účinně zbaví kil, které nabraly během těhotenství. Právě z těchto důvodů pro ně může být dieta velice lákavá. Slibuje totiž rychlý váhový úbytek za poměrně krátký čas, a to je velice příjemná vize zejména tehdy, pokud nabraly větší počet kilogramů. Jak to tedy s nízkosacharidovou dietou u čerstvých maminek vlastně je?

Minimální denní příjem sacharidů

Především platí, že kojící maminky by se do přísné nízkosacharidové diety pouštět neměly. To je příliš riskantní, musejí totiž především zajistit dostatečnou výživu svým dětem. Na druhou stranu volná méně striktní varianta diety možná je. Pochopitelně není cílem, aby se čerstvá maminka vykrmovala a přibírala ještě více. Zásadně a vždy by se novopečené maminky měly řídit tím, že jejich denní příjem sacharidů bude činit minimálně 50 g. Pod tuto hranici by nikdy neměl klesnout. Proto je dobré zařazovat do stravy ovoce, dobrým zdrojem sacharidů v jejich zdravé podobě je například kořenová zelenina (mrkev apod.).

Vyvarujte se ketoacidózy

Velký pozor by si měly maminky dát na stav ketoacidózy. Ten v sobě na rozdíl od ketózy skrývá nebezpečí. Proto je nutné dodat tělu alespoň zmiňovaných 50 g sacharidů denně. Maminky by měly klást důraz na zdravou vyváženou stravu, která jim i jejich kojenému dítěti dodá správné množství energie. Ve chvíli, kdy přestanou kojit, se ale maminky už nemusejí bát ani radikálnější verze diety.

Pozor na metabolismus tuků

Dalším omezujícím faktorem u lowcarb diety jsou choroby jako chronický zámět slinivky břišní a poruchy metabolismu tuků, které bývají vrozené. Také lidé, kteří obecně obtížně tráví tuky, nebo ti, u nichž více tuků ve stravě vede k raketovému nárůstu hladiny cholesterolu, by měli být velmi obezřetní a vše také probírat s lékařem. Tato strava totiž obsahuje větší podíl tuků.

Číst další články