Tipy na lowcarb jídla aneb i s minimem sacharidů se dá jíst chutně

Paleo dieta

Spousta lidí se při vyslovení pojmu ketodieta obává, že s tímto stravovacím režimem je bude trápit pocit hladu. Jednoduše řečeno, myslí si, že když budete konzumovat minimum sacharidů, budete mít nedostatek paliva pro svůj mozek a svaly, což se projeví například únavou a nedostatkem energie. My ale chceme takové obavy vyvrátit. I s malým množstvím sacharidů v jídelníčku se můžete dostatečně zasytit.

Strach nemusejí mít ani nároční strávníci

Další obavy bývají spojeny s tím, zda strava s minimem sacharidů bude dostatečně chutná, aby uspokojila vaše chuťové pohárky. Zkrátka, když budete jíst minim cukru, že si neosladíte život. To je další omyl. Strava při ketodietě má dostatek kvalitních bílkovin i zdravých tuků, dále vyvážený podíl všech vitamínů, minerálů a stopových prvků, které potřebujete k životu. Je pestrá, vyvážená a nemusíte se bát, že by vám nechutnala. K dispozici máte dostatečně velké spektrum potravin k využití při vaření. Ani nároční strávníci proto nemusejí mít strach, že by si jejich mlsné jazýčky nepřišly na své.

Ryby nabízejí spoustu variací

Skvělé recepty se dají připravit z ryb. Jezte tuňáka – výborným tipem je tuňáková pomazánka nebo salát z tuňáka s avokádem. Nebo tuňákový salát s cottage sýrem, vlašskými ořechy a kukuřicí. Můžete si vyrobit nudle z cukety, přidat tuňáka a zalít sýrovou omáčkou. Losos by ve vašem jídelníčku také neměl chybět. Oblíbené uzené plátky, pečený či dušený s velkou zeleninovou oblohou. Kousky rybího filé například z oblíbené aljašské tresky můžete také dusit se zeleninou, třeba s rajčaty a paprikami. Máte-li občas chuť na ostřejší jídlo, okořeňte tuto dušenou směs trochou pálivé papriky, skvěle vám uklidí střeva. Nezapomeňte na mořské plody. Co třeba zkusit krevetový salát nebo guláš ze sépie?

S kořeněním masa to nepřehánějte

Maso je základním kamenem keto jídelníčku. Soustřeďte se na jeho výběr. Kupujte opravdu kvalitní kousky. Ideálně bio maso, které je opravdu chutné samo o sobě. Stačí potom jednoduchá základní úprava vařením, dušením nebo pečením. Lehce okořenit, tady nemusíte dohánět nedostatek chuti nějakým koktejlem kořenících směsí. Platí, že méně je více. Bílkoviny v mase vás zasytí.

Tepelně upravujte jenom krátce

Ve výběru zeleniny se velké meze nekladou. Celkem bez obav si můžete dopřát i tu, která je trochu sladší, například mrkev. Pokud jde o úpravy zeleniny, pochopitelně nejlepší je jíst ji syrovou, protože každá, i sebekratší tepelná úprava logicky vede k úbytku nutričně hodnotných látek, především vitamínů. Ne vždy je ale možné tuto zásadu dodržet. V zimě také nejsou saláty ze syrové zeleniny ideálním pokrmem, potřebujete totiž potraviny, které vás zahřejí.

Šetrná úprava na páře

Ovšem dá se udělat kompromis. Velmi dobrá a šetrná úprava zeleniny je na páře. Tímto způsobem se skvěle připravuje směs kukuřice, hrášku a baby karotky, nebo zelené fazolky či růžičky kapusty, květáku nebo brokolice. Ve všech případech si připravíte skvělou přílohu prakticky k jakémukoliv masu, drůbeží a rybami počínaje přes vepřové, hovězí, králičí nebo zvěřinu. Dále můžete využít i krátké dušení, které se hodí pro rajčata, papriky, cukety apod.

Grilujte, zapékejte, ale nevařte dlouho

Také můžete počítat s krátkým grilováním a připravit si tak třeba lilek, cuketu, papriky nebo malá rajčátka. Zapékání se dá akceptovat, ale opět jenom krátký čas a na nepříliš vysokou teplotu. Zapečte si třeba červenou řepu se sýrem, Nevhodnou úpravou je dlouhé vaření, při kterém se rozkládají vitamíny, tomu se pokud můžete, vyhněte. Milujete hranolky? Dají se připravit třeba z celeru a můžete je krátce opéct v troubě. Neobejdete se bez chipsů? Pořiďte si je z natenko nakrájených plátků kořenové zeleniny: petržele a mrkve. Lehce okořeňte a krátce opečte v troubě. Zdravé mlsání je na světě.

Chutné zeleninové přílohy i polévky

Zeleninové přílohy bývají velmi dobré, můžete si užít základní chuť kvalitní zeleniny, kterou dochutíte velmi jednoduše podle svých preferencí. Můžete také zeleninu přelít omáčkou: sýrovou, houbovou nebo jakou máte rádi. Skvělé jsou především v zimě zeleninové polévky, ať už jde o vývary nebo třeba dýňovou polévku či zelňačku. Rybí polévka, maďarské halaszlé, je rovněž dobrým tipem. Jak je to s vařením zeleniny v polévce? Platí, že byste měli v polévce zeleninu vařit krátce a al dente, tedy na skus. Při skousnutí by měla pěkně křupnout. Nesmíte ji rozvařit, potom se stává nutričně bezcenným hadrem, na kterém si zrovna nepochutnáte. Perfektním tipem jsou studené zeleninové polévky, ale hodí se spíše na léto. Vynikající polévka se dá připravit z avokáda a dokonalou chuť ji dodají pikantně okořeněné krevety.

Zkuste nákypy i plněné rolky z omelet

Neobjevenou kapitolu představují nákypy – můžete si připravit květákový nebo brokolicový nákyp s kuřecím masem. Syrová či na páře uvařená zelenina může být výborným doplňkem k vaječným omeletám, ze kterých jednoduše vytvoříte rolky naplněné lehce kořeněnou zeleninou podle vaší vlastní chuti. Koktejlem masa a zeleniny můžete naplnit i tortilly, tedy kukuřičné placky. Zkuste třeba směs kuřecího masa, Cottage sýra, rajčátek a špenátu. Mini pizza se dá připravit z lilku. Upečte si špenátové řezy s oblíbeným lososem.

Jde to i bez mouky

Z vajec a špenátu můžete připravit chutný quiche, tedy koláč bez mouky. Připravte si pizzu z květákového těsta, které také mouku nikdy nevidělo. Strádat nebude ani ten, kdo má rád sladké. Chuťové pohárky uspokojí proteinová palačinka bez mouky nebo proteinové lívance. Doplníte je trochou ovoce a sýrem a mls je na světě. Těstoviny obsahují mouku, ale vy si můžete vyrobit jejich alternativu, která žádnou mouku neobsahuje. Co takhle cuketové špagety s avokádovou omáčkou a kousky lososa? Cukety jsou skvělou zeleninou, která může velmi chutně suplovat i další jídla – různé zapečené koláče, u kterých také nebudete potřebovat mouku.

Otevírají se vám nové možnosti

Jak vidíte, i omezení v množství sacharidů, které smíte zkonzumovat, rozhodně neznamená, že by vaše strava měla být nudná a nechutná. Naopak. Otevírá se vám velice široké pole nových receptů a možností, které můžete objevovat. Nebojte se a zkoušejte, zjistíte, že je skutečně co nalézat. Hřát vás bude vědomí, že hubnete a děláte zároveň něco velmi užitečného pro svoje zdraví. I při lowcarb stravování se tak můžete oblizovat od ucha k uchu.

Číst další články

Reklama