Zázvor na hubnutí: Využijte jeho účinky pro nastartování metabolismu

Patří do kategorie takzvaných superpotravin. Jde o látky s velmi dobrým vlivem na lidský organismus. Zázvor se k nim řadí. Přestože jde vlastně jenom o koření či užitečnou přísadu do pestré škály jídel, dokáže velmi dobře podpořit lidské zdraví zejména nyní v přechodných obdobích. Chcete-li zhubnout, rozhodně byste na něj měli myslet.
Všestranný lék z přírody
Na úvod ale musíme ještě podotknout jednu důležitou věc. Jestli si myslíte, že prostě zařadíte do jídla zázvor a kila rázem poletí dolů, jste na omylu. Sice by to bylo skvělé, ale bohužel tak jednoduché to není. Kdyby bylo nemuseli bychom se hýbat. Při hubnutí pomáhá zázvor nepřímo. Na druhou stranu ale v lidském těle povzbuzuje funkce, díky kterým opravdu budete shazovat přebytečná kila. Tajemství zázvoru odhalila čínská medicína už před cca 3000 lety. Od té doby ho využívá jako velmi všestranný přírodní lék. Skvěle pomáhá při nachlazení, chorobách dýchacích cest i chřipce, proto je dobré mít ho zásobu právě na jaře a na podzim, když nám tyto nemoci ve zvýšené míře hrozí. Také podporuje imunitu. Dále upravuje i žaludeční nevolnosti.
Ostrá chuť povzbudí metabolismus
Jakým způsobem ale dokáže ovlivnit hubnutí? Typická je pro zázvor ostrá, palčivá chuť. Pro někoho může tato chuť dokonce být i značně nepříjemná, minimálně v prvním okamžiku, kdy s ní ještě nemá zkušenosti. Je třeba si na tuto chuť zvyknout, což se zpravidla po určité době povede. Jakkoliv vás výrazná chuť zázvoru může v první chvíli zarazit, právě v oblasti hubnutí má svůj význam. Jejím vlivem dochází k zahřívání organismu. Napomáhá proto úspěšně nastartovat spalování. Výborně působí na trávení v žaludku a očistu střev, což se samozřejmě projevuje na metabolismu jako celku.
Rozšiřuje cévy i snižuje cholesterol
Stručně řečeno, máte-li zpomalený metabolismus, zázvor jako součást jídel vám ho napomůže rozhýbat. Můžeme říci, že pálivá jídla obecně zvyšují teplotu, zahřívají vás, což znamená také velký přínos pro lepší spalování kalorií. I když se nedá říci, že zázvor spaluje tuky – takto přímo samozřejmě nepůsobí, je velmi užitečným pomocníkem. Zároveň jeho pálivost funguje antibakteriálně, proto toto koření pomáhá při žaludečních potížích a nevolnostech, doslova vám efektivně pročistí trávicí trakt. Pozitivní působení zázvor vykazuje také na krevní oběh, roztahuje cévy, což se projevuje komplexně v různých orgánech vašeho těla, právě z těchto důvodů zlepšení prokrvení je zázvor považován také za velmi účinné afrodisiakum pomáhající mužům i ženám. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu, což je pro snižování nadváhy velké plus, zejména v případě, že vám byla při krevních odběrech zjištěna vyšší hladina cholesterolu nebo trpíte nadváhou či obezitou.
Koření pod maso, nakládaný k suši
Jakým způsobem zařadit zázvor do jídelníčku, aby vykázal ten správný efekt? Výborné je pravidelné popíjení zázvorového čaje, které povzbudí imunitu i prohřeje tělo a iniciuje lepší spalování přijatých pokrmů. Dále můžete sušeným zázvorem okořenit pečené maso. Jestliže jste si někdy dopřáli asijské jídlo, měli jste už se zázvorem určitě tu čest. Nemusíte ale kvůli tomu vyrážet do čínské restaurace. Kuře na zázvoru si zvládnete připravit i doma. Možná jste se také setkali s výborným, i když opravdu ostrým nakládaným zázvorem, který se řadí k oblíbeným přílohám k suši. Pro někoho ale může být tato úprava příliš výrazná. Na podzim, v zimě i na jaře můžete jako prevenci chorob horních cest dýchacích cucat kandovaný zázvor, ten vám v krku udělá pěkný průvan. V létě oceníte osvěžující zázvorovou limonádu.
Třikrát denně šálek čaje
Nyní nastává ideální čas na přípravu zázvorového čaje. Jak ho uvařit, aby byl chutný a působil skutečně efektivně? Můžete použít jak čerstvý kořen, tak i mletý sušený, obojí bez potíží dostanete v supermarketu. Máte-li k dispozici, je samozřejmě lepší čerstvý kořen. Jestliže volíte čerstvý, pak pro dávkování bude platit, že byste na 250 ml vody měli nastrouhat asi polovinu menšího šálku na kávu. Se sušeným musíte nakládat mnohem opatrněji, tam je na stejné množství vody maximum polovina kávové lžičky zázvorového prášku. Zalijte horkou vodo a nechte asi 15 minut vylouhovat. Můžete přidat plátek čerstvého citronu a lžičku medu. Med samozřejmě až do vlažného roztoku, protože zničíte cenné látky, které obsahuje. Dopřejte si čaj buď teplý, vlažný či studený podle vlastní volby. Nejlepší je vypít ho třikrát denně před jídlem, pak zvýšíte účinky na metabolismus.
Nepřehánějte to s dávkováním
Zbývá zodpovědět ještě jednu důležitou otázku, která vás už jistě napadla, a sice, jak je to s dávkováním zázvoru. Není nějaká hranice, kterou byste neměli překročit? Odpověď zní ano, neměli byste to také přehánět. V příliš velkém množství může zázvor působit naopak dráždivě, a to na žaludek. Dalším problémem, který případně může způsobit, jsou průjmy a pálení žáhy, dále také zvracení nebo bušení srdce – nesmíte zapomenout na to, že rozšiřuje krevní řečiště, což se projeví i tímto efektem. Opatrné by měly být s dávkováním také těhotné ženy, i když se zázvor doporučuje i na těhotenské nevolnosti. Na druhou stranu většina lidí snáší zázvor velmi dobře. Pokud jde o konkrétní čísla dávkování, tak sušeného zázvoru byste denně neměli sníst více než 1 gram, v případě čerstvého zázvoru raději nepřekračujte 4 gramy. Už při 5 gramech můžete pocítit některé nežádoucí účinky, takže opatrnost je rozhodně na místě.